2014-10-14 18:00:23• hírek • Nagykároly.ro

Zöld zászlót kapott a nagykárolyi Elméleti Líceum

Zöld zászlót kapott a hétvégén a nagykárolyi Elméleti Líceum. Tempfli Kinga biológia szakos oktató vette át Bukarestben a rangos elismeréssel felérő, ugyanakkor igen komoly feladat jelképező lobogót.

Az ökoiskola-programot (Eco-School) 1994-ben indította el világszerte a Dániában alapított Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány (Foundation for Economic Education - FEE). Azóta támogatja az Európai Unió és az ENSZ is a Környezetvédelmi Programja keretében. Célja, hogy a tanintézmények oktatási programjukban minél nagyobb szerepet kapjon a környezeti nevelés. A FEE világszerte 63 országban 72 környezetvédelmi egyesületet tömörít. Az ökoiskola programot Romániában a bukaresti Kárpát-Duna Geoökológiai Központ koordinálja. Világszerte jelenleg 12 900 intézmény rendelkezik Zöld Zászlóval, tizenegy millió diák és fiatal, valamint 628 000 pedagógus érintett az ökoiskola-programban, mintegy négyezer településen. Immár Nagykároly is csatlakozott ehhez a körhöz.

No, persze már korábban elkezdődött a felkészülés - tudtuk meg Menţiu Gabriella földrajz szakos tanártól. A nagykárolyi középiskola közösségének egyik fontos irányelve a diákok környezettudatos nevelése. Ennek jegyében két éve jelentkeztek a zöld lobogóval jelképezett mozgalomhoz. Évente két-két témakört helyeztek előtérbe, és ezek köré számos programot, ismeretterjesztőt szerveztek. Szó volt a szelektív hulladékgazdálkodásról, az energiatakarékosságról, az egészséges életmódról és az iskola zölddé varázslásáról. Mint ismeretes, már hozzákezdtek az oktatási intézmény udvarának zölddé, ökobaráttá való átalakításához, és az intézmény vezetőségének célkitűzése mindennek a folytatása.

2016-ig nevezheti magát zöld iskolának az elméleti. A fővárosi egyetem aulájában megtartott FEE-ünnepségen szerte az országból több mint 550-en vettek részt. Nagy felelősséget is ruház a zöld zászló az iskolára, két további éven keresztül ökológiai rendezvények sorának kell helyt adjon. A célok között amúgy az szerepel, hogy két év múlva ismét megfeleljenek az elvárásoknak, és további két évre kapják meg a lobogó használatának a jogát. Amúgy idén májusban érkezett egy bizottság az iskolába, és ellenőrizte, mit is tettek az elmúlt két esztendőben, ennek nyomán kapták meg a zászlót, melyet hírportálunk kedvéért Pop Rodica és Zsidó Sándor helyettes-iskolaigazgató, illetve iskolaigazgató, Menţiu Gabriella és Tempfli Kinga tanárok, illetőleg az ökoprojektekben különösen odaadóan részt vevő két diák, Mezei Dorottya, valamint Barth Patrik emeltek a magasba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: